Vælg en side

HENRIK ADLER

Blog

Enfold, tofold, trefold, mangfoldig

Man kan sige om nogen – helst de andre – at de er enfoldige. Nogle gange råber vi et nifoldigt HURRA. Hvad er det, der folder – er det flaget, hjernevridningerne eller hvordan skal man forstå alt dette sproglige miskmask. Her er et bud i en sproglig udfoldelse?

Nå, hvad har du så lavet i dag? spørger jeg min gode kollega i telefonen. Hun svarer:

”Først lavede jeg morgenmad. Allerede kl 8, for jeg skulle til møde klokken 9 på Ingerslevs Boulevard. Så jeg tog ikke bad. Men pyt med det. Jeg var til frisør i går, så det skulle nok gå, tænkte jeg. Lige før jeg tog afsted, kom mit barnebarn forbi og ville have mig til at smøre hendes madpakke, fordi hendes mor pludselig fik travlt med at komme på arbejde. Hun er advokat, og det går nogle gange meget stærkt. Det fik vi så ordnet. Hun fik bare en æggemad, for jeg havde et hårdkogt æg fra i går, hvor jeg fik æggekage, og jeg havde et æg til overs, som jeg så bare kogte. Og så var der jo ét til overs i morges. Men så måtte jeg selv sluge maden i bilen – bare en ostemad – inden jeg mødte op uden at få børstet tænder. 10 minutter for sent ….”

Hændelser og oplevelser præsenteret styk for styk i en kronologisk pærevælling. Relevante? Vælg selv! Mit indtryk er, at jeg taler med en person, der oplevelsesmæssigt hopper fra episode til episode. Fra handling til handling. Som man nu husker det.

Man kan også sige, at oplevelserne kun har én fold. Alt bliver vendt én gang i hovedet før det ryger ud ad munden. Fra oplevelse til ord. Det lyder også enfoldigt. Knap nok en fortælling – snarere en opremsning. Uden tanke for mig, som lægger øre til, kan bruge det til noget eller har glæde af det, jeg får fortalt. Enfold.

Tofold. Trefold. Trefoldigt LEVE. Fold i betydningen 3 gange. Skulle man fortælle noget, der var foldet tre gange kunne det være:

”Jeg havde problemer med at nå det hele i morges. Jeg skulle både sørge for min egen og datterdatterens morgenmad, så der var pres på. Jeg kom desværre for sent.”

Femfoldigt. Kunne det lyde sådan her:

”Ofte har jeg pres på om morgenen. Gad vide om jeg egner mig til at møde så tidligt?”

Eller nifoldigt:

”jeg har svært ved at restituere mellem den ene arbejdsdag og den næste. Der er også meget andet jeg gerne vil – f.eks. se mere efter mit barnebarn. Skulle jeg måske gå på pension?”

 Med den stigende mangfoldighed (sic), bliver der mere og mere at svare på. Mere eftertanke og mere dialog –  i modsætning til den en-foldige fortælling, der ender med at være en monolog.

Seneste indlæg

Senior – grå guld eller støvet simili

Senior – grå guld eller støvet simili

Der er mange kommentarer og omskrivninger for seniorer: ”Det grå guld”, ”63 år – for mig er det bare et tal”, ”Erfaring tæller også ….. ”. Nogle bliver faktisk fornærmet, hvis man kalder dem for ”senior”. Omskrivninger og reaktioner, der dækker over underliggende problemer, vi ikke tager ordentligt stilling til.

læs mere
Drop hyggehykleriet når du giver feedback

Drop hyggehykleriet når du giver feedback

De fleste har hørt om burgermodellen, hvor feedback begynder med ros, derefter serveres kritikken, og det hele sluttes af med noget positivt. Glem den. Burgermodellen er en snydemodel, der serverer en “lort i en lagkage”. Den ser umiddelbart dejlig ud, men den smager forfærdeligt.

læs mere
5 benspænd for positiv organisationsudvikling

5 benspænd for positiv organisationsudvikling

Gennem mange år i felten har jeg oplevet, hvordan moderigtige opfattelser, myter og abstrakte teorier spænder ben for reel udvikling og fusion. F.eks. den dér med kulturen som udgangspunkt for sammenlægninger …. Vi ser på de 5 værste

læs mere

Kontakt

Jeg accepterer Henrik Adlers brug af mine persondata

3 + 13 =