Vælg en side

HENRIK ADLER

Blog

Ferie

At holde fri – bare lige at nævne det, gør mig glad. At HOLDE fri – i modsætning til at HAVE fri – det er altså noget andet. At holde fri betyder, at man har taget stilling. Man holder fridagen i hævd, man har underlagt sig fridagens regler og normer. At holde fri betyder at man vælger: at spise frokost sammen. At få noget særligttil frokost. Man går den dér tur – eller man ER på tur. På museum, i kirke eller hvad det ellers kan være.

Mentalt er der stor forskel på at HOLDE fri og at HAVE fri. Når man HOLDER fri er det allerede arrangeret. Man ved, hvad man skal bruge fritiden til….i modsætning til, når man bare HAR fri, så skal man først til at begynde at overveje, hvad fritiden skal bruges til.

At HAVE fri. Det er formålsløst. Det er noget, man bare har fået. Fået fri. Det er smagløst i ordets egentlige forstand. Man har fået det – og hvad så? Så ingenting. Når man har fåetfri, er det i modsætning til ikke at have fået fri – f.eks. at være på arbejde eller være forpligtet på en opgave. Bagefter har man så fri – fri uden adresse! Det er faktisk vældigt stressende at have fået fri – fri til hvad, så? Så skal man finde på noget at lave. Noget man ikke keder sig ved, eller som de fleste omkring én synes er skægt. Frygtelig stressende for det er umuligt at håndhæve noget: Alle kan jo sige – det gider jeg ikke – jeg har fri. Det er begrundelse nok. Den er umulig at administrere.

I Aarhus hedder det lokale tivoli passende nok FRIHEDEN – og her kan man gå ind, når man har FÅET fri. Når man har opgivet at HOLDE fri – Her er forlysteser og under-holdning – for hvad skal man stille op med den frihed, man bare har fået? Man kan adspredes. More sig fordringsløst. Underholdes.

At have fået fri står i skyggen af ikke at have fået fri. Friheden, man har fået, er faktisk besat af ufriheden. U-frihedens struktur og tidsmåling overlejres i det at have fået fri. Det er det samme – bare med modsat fortegn. Man skal gøre det samme, når man har fået fri bare med modsat fortegn til, når man ikke har fri. Man tænker kun på, hvem der nu ejer tiden – er det noget, andre bestemmer over, eller er det mig selv?

Det er helt anderledes, når man holder fri. Så er det forbi begreberne ”frihed og ufrihed”. Det er en forpligtelse ind i selve friheden. Jeg forpligter mig til at følge frihedens fordring: at få udfyldt den tid, jeg har til min rådighed. Jeg underlægger mig frihedens love: at forpligte mig til at fylde tiden ud med noget meningsfuldt. At tage ansvar for at holde fri.

Seneste indlæg

Senior – grå guld eller støvet simili

Senior – grå guld eller støvet simili

Der er mange kommentarer og omskrivninger for seniorer: ”Det grå guld”, ”63 år – for mig er det bare et tal”, ”Erfaring tæller også ….. ”. Nogle bliver faktisk fornærmet, hvis man kalder dem for ”senior”. Omskrivninger og reaktioner, der dækker over underliggende problemer, vi ikke tager ordentligt stilling til.

læs mere
Drop hyggehykleriet når du giver feedback

Drop hyggehykleriet når du giver feedback

De fleste har hørt om burgermodellen, hvor feedback begynder med ros, derefter serveres kritikken, og det hele sluttes af med noget positivt. Glem den. Burgermodellen er en snydemodel, der serverer en “lort i en lagkage”. Den ser umiddelbart dejlig ud, men den smager forfærdeligt.

læs mere
5 benspænd for positiv organisationsudvikling

5 benspænd for positiv organisationsudvikling

Gennem mange år i felten har jeg oplevet, hvordan moderigtige opfattelser, myter og abstrakte teorier spænder ben for reel udvikling og fusion. F.eks. den dér med kulturen som udgangspunkt for sammenlægninger …. Vi ser på de 5 værste

læs mere

Kontakt

Jeg accepterer Henrik Adlers brug af mine persondata

10 + 11 =